Årets stora manifestation för klimatet

Söndagen den 29 november kl. 15.30

Klimatmanifestation i Nyköping, inför klimattoppmötet i Paris

Nu är det dags! Vi är slutligen framme vid det stora klimattoppmötet i Paris, det möte som är ett av de mest avgörande för hela mänsklighetens överlevnad och existens på vår älskade planet.

Med anledning av detta, har söndagen den 29 november, dagen innan klimattoppmötet tar sin början, utlysts som en global manifestationsdag för klimatet. Evenemang på mer än 2000 platser världen över har redan registrerats hos det internationella nätverket Avaaz (www.avaaz.org).

I Nyköping planeras denna dag en manifestation med fackeltåg och tal.

Kom och delta, du med, och finn hopp i tanken på att vi är många som bryr oss om vår planet!

Tid och plats:

Söndagen den 29 november 2015 i Nyköping

Kl. 15.30: Fackeltåg från Teaterparken till Stora torget (facklor kommer att delas ut före start)

Kl. 15.45: Tal från Stadshustrappan

Sprid gärna denna inbjudan vidare! Vi ses den 29 november.

VARMT VÄLKOMNA!

Omställning Nyköping

Det här inlägget postades i Klimatmnifestation. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Årets stora manifestation för klimatet

 1. Astrid Berg skriver:

  Hej!
  Jag tycker det den planerade klimatmanifestation i Nyköping, såväl som globalt, är ett lovvärt initiativ! Undrar dock över användandet av just facklor, eftersom förbränningsprocessen är själva boven i dramat vad gäller klimatet? Om bränslet i facklorna är CO2-neutralt – är det tanken? – så är det ju bra, men förbränning leder också till bildandet av partiklar som i sin tur (förutom att vara potentiellt hälsoskadliga) påverkar klimatet. Tag tänker därför att facklor i manifestationen riskerar att budskapets trovärdighet minskar. Vore det inte bättre att använda solcellsdrivna lampor istället? Min upplevelse är att exempelvis ”utsläpp från fabriker” och ”bilavgaser” i allmänhet förstås som klimatpåverkande, medan förbränning som vi sysslar med till vardags – ljus, brasa i öppna spisen, röka, grilla, facklor osv. – inte på samma sätt kopplas till utsläpp av CO2 och partiklar. Jag tänker därför att den planerade manifestationen kanske borde föregå med gott exempel och visa att man kan ”lysa upp” (och upplysa (!)) genom att använda solenergi.
  Vänliga hälsningar
  Astrid Berg

  • Anna Nord skriver:

   Hej Astrid!
   Tack för din synpunkt angående facklorna. Du har naturligtvis alldeles rätt vad gäller deras utsläpp av koldioxid och sotpartiklar.
   Vi har tänkt använda ett litet antal facklor som har blivit över efter en manifestation i Oxelösund nyligen (ett slags återbruk alltså). Detta gör dem förstås inte utsläppsneutrala, men vi bidrar åtminstone inte till mer konsumtion.
   Vi omställare får ta med oss din synpunkt till framtida arrangemang. Solcellsladdade lampor eller ficklampor laddade med vev är en rolig och inspirerande idé! 🙂
   Bästa hälsningar
   Anna Nord

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *